Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας

Τρόποι εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι και όχι μόνο

1. Λιγότερη ενέργεια για φωτισμό

Κλέινουμε το διακόπτη των ηλεκτρικών συσκευών όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε το μέγεθός τους να είναι ανάλογο με τις ανάγκες μας σε φως.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε περισσότερο φως όταν ξεσκονίζουμε συχνά τους λαμπτήρες, όταν δεν χρησιμοποιούμε φωτιστικά με σκούρα υφάσματα και όταν δεν βάφουμε τους τοίχους με σκούρα χρώματα.
Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε όσο πιο πολύ γίνεται το φυσικό φως της ημέρας.

2. Θέρμανση και δροσισμός από τη φύση

Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε όσο περισσότερο γίνεται τη φύση, για να ζεστάνουμε ή να δροσίσουμε το χώρο μας.
Τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα να θυμόμαστε να ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα εξώφυλλα των παραθύρων για να θερμανθεί το σπίτι και το βράδυ να τα κλείνουμε για να μη φεύγει γρήγορα η θερμότητα. 
Τις καλοκαιρινές μέρες κλείνουμε τα παράθυρα, τις κουρτίνες και τα εξώφυλλα των παραθύρων και το βράδυ τα ανοίγουμε για να δημιουργηθεί ρεύμα αέρα που δροσίζει το χώρο. 

3. Λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και κλιματισμό

Δεν ξεχνάμε να κλείνουμε πόρτες και παράθυρα όταν λειτουργεί θέρμανση ή κλιματιστικό και φροντίζουμε να μην υπάρχουν χαραμάδες σε αυτά. Αν υπάρχουν, τις κλείνουμε με ειδικές ταινίες.
Επίσης δεν πρέπει να τοποθετούνται έπιπλα μπροστά από τα θερμαντικά σώματα και ότι το καλοκαίρι οι ανεμιστήρες οροφής μας δροσίζουν αρκετά ικανοποιητικά καταναλώνοντας τόση ενέργεια όση και ένας λαμπτήρας.
Να έχουμε πάντοτε υπόψη μας, ότι πρέπει να προσαρμόζουμε την ενδυμασία μας ανάλογα με τον καιρό.
Για παράδειγμα, το χειμώνα μην κυκλοφορείς στο σπίτι με ένα μπλουζάκι. Φόρεσε ένα ζεστό πουλόβερ αντί να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στο καλοριφέρ. Το καλιριφέρ πρέπει να ρυθμίζετε σε χαμηλές θερμοκρασίες!

Ακόμα να θυμάστε:
Ένα σπίτι με θερμομόνωση στους τοίχους και με διπλά τζάμια στα παράθυρα δεν αφήνει τη ζέστη να μπει μέσα. 
Όλα τα σπίτια θα πρέπει να σχεδιάζονται από την αρχή με τρόπο που να εξοικονομούν ενέργεια.
Επίσης καλό θα ήταν να φυτέψουμε δέντρα και αναρριχητικά φυτά γύρω από το σπίτι για φυσική σκίαση.

4. Λιγότερη ενέργεια στην κουζίνα μας

Τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. την κουζίνα ή το φούρνο) και φροντίζουμε να μην ανοιγικλείνουμε συχνά την πόρτα ούτε να την αφήνουμε ανοικτή για πολλή ώρα. Φροντίζουμε επίσης να μην τοποθετούμε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Στο μαγείρεμα προτιμούμε τη χύτρα ταχύτητας γιατί καταναλώνει τη μισή ενέργεια από την κοινή κατσαρόλα και φροντίζουμε να μη χρησιμοποιούμε μεγάλες εστίες για μικρά σκεύη.

Επίσης θυμόμαστε ότι πρέπει να βράζουμε μόνο όσο νερό χρειαζόμαστε και ότι το νερό στην κατσαρόλα βράζει γρηγορότερα όταν αυτή είναι κλειστή.

5. Λιγότερη ενέργεια για της ηλεκτρικές μας συσκευές

Θυμόμαστε ότι πρέπει πάντοτε να επιλέγουμε για το σπίτι μας τον αριθμό και το μέγεθος των ηλεκτρικών συσκευών ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Βεβαιωνόμαστε, επίσης, όταν διαλέγουμε μια νέα ηλεκτρική συσκευή (ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, φούρνο, πλυντήριο, στεγνωτήριο, κλιματιστικό, λαμπτήρα), ότι η ενεργειακή της ετικέτα φέρει την ένδειξη Α ή Α+ ή καλύτερη.

6. Λιγότερη ενέργεια για τα ρούχα μας

Το στεγνωτήριο ρούχων καταναλώνει πολλή ενέργεια γι αυτό τα ρούχα θα πρέπει να στεγνώνουν φυσικά.
Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων όταν είναι γεμάτο (χωρίς να το υπερφορτώνουμε) και προτιμούμε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης και χαμηλές θερμοκρασίες.
Το πλυντήριο μπορεί να συνδεθεί με τον ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να παίρνει δωρεάν ζεστό νερό από τον ήλιο και η πρόπλυση καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο για πάρα πολύ λερωμένα ρούχα.
Πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιούμε τη κατάλληλη θερμοκρασία για το σιδέρωμα των ρούχων και να μη διακόπτουμε τη διαδικασία σιδερώματος. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα (π.χ. πετσέτες, σεντόνια, κάλτσες κ.λ.π.)

7. Εξοικονόμηση νερού και ενέργειας

Δεν αφήνουμε τις βρύσες να στάζουν και δεν αφήνουμε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.
Για ζεστό νερό είναι καλύτερα να εγκαταστήσουμε ηλιακό θερμοσίμφωνα.
Επίσης προτιμούμε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Έτσι ξοδεύουμε τρεις φορές λιγότερο νερό και άρα μειώνουμε τη χρήση ζεστού νερού.

8. Εξοικονόμηση ενέργειας στο γραφείο μας

Δεν τυπώνουμε κάτι αν δεν είναι απαραίτητο και αν δεν το ελέγχουμε προηγουμένως χρησιμοποιώντας την <<προεπισκόπηση εκτύπωσης>>.
Ρυθμίζουμε τον εκτυπωτή να τυπώνει μπρος- πίσω και προτιμούμε το ανακυκλώμενο χαρτί.
Όταν αγοράζουμε συσκευές γραφείου θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτές μπορούν να λειουργούν σε κατάσταση νάρκης και ότι έχουν σήμανση <<ενεργειακού αστέρα >>, δηλαδή έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

9. Λιγότερη ενέργεια για να μεταφερόμαστε

Επιλέγουμε την πεζοπορία ή το ποδήλατο ή το λεοφωρείο για τις μετακινήσεις μας, όπου αυτό είναι δυνατό.
Το ομαλό οδήγημα και οι χαμηλές ταχύτητες εξοικονομούν καύσιμα και ότι θα πρέπει να επιλέγουν αυτοκίνητα και ελαστικά που δεν καταναλώνουν πολλά καύσιμα.
Με τη σωστή συντήρηση των αυτοκινήτων μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αφού έτσι θα δουλεύουν πιο αποδοτικά.

10. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξοικονομούν ενέργεια

Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας σε κάθε κτίριο.
Στα σπίτια μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε ηλιακά συστήματα για θέρμανση του νερού ή για τον κλιματισμό του χώρου, φωτοβολταικά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, συστήματα γεωθερμίας, μικρά αιολικά συστήματα κ.α. 


Contact Info

  • K&P Christou
  • 13 Piliou Str, 6037, Larnaca, Cyprus
  • Free Phone: 8000 82 83
  • Telephone: (+357) 24 428 170
  • Fax: (+357) 24 428 190
  • E-mail:info@kpchristou.com